LONDEN - De Europese Centrale Bank (ECB) steunt het voorstel om het Europese noodfonds EFSF de ruimte te geven obligaties van eurolanden op te kopen. 

Dat blijkt uit uitspraken van ECB-bestuurder Benoit Coeuré die de Britse krant Financial Times donderdag publiceerde.

Volgens Coeuré is het een ''mysterie'' waarom het EFSF nog niet is gebruikt om de rentekosten voor eurolanden te drukken, terwijl die mogelijkheid wel bestaat. Door obligaties op te kopen kan het EFSF de ''zeer hoge druk'' op landen als Italië en Spanje verlichten, stelde hij.

Die omstandigheden rechtvaardigen volgens hem de opkoop van bestaande obligaties via het EFSF. De verdragen waarop het EFSF en het permanente noodfonds ESM dat in juli wordt gelanceerd, zijn gebaseerd, voorzien in die mogelijkheid.

Sinds mei 2010 heeft de ECB zelf voor circa 210 miljard euro aan obligaties van eurolanden opgekocht, in een poging de sterke stijging van de rentes in te dammen. Dat programma ligt echter al enkele maanden stil. Coeuré sloot uit dat het programma opnieuw wordt ingezet om Spanje uit de brand te helpen.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde die optie woensdag echter nog ''puur theoretisch''.

De aanschaf van staatsobligaties zou onder de huidige regels moeten worden goedgekeurd door de ECB, maar volgens Coeuré hoeft dat geen beletsel te zijn.

De huidige hoge rentes zijn volgens hem geen weerspiegeling van de daadwerkelijke economische waarden van de betrokken landen. Het draait volgens Coeuré eerder om spanning onder handelaren over de vraag welke ingrepen de politiek de komende tijd zal nemen, met name wat betreft het Spaanse bankenprobleem.

De ECB zal begin volgende maand volgens hem waarschijnlijk wel overwegen de rente in de eurozone te verlagen. ''Dat kan enigszins helpen, maar het lost de fundamentele problemen niet op.''