AMSTERDAM - Larry Ellison, topman van softwarebedrijf Oracle, trakteert zichzelf op een bijzonder vastgoedcadeau: het Hawaïaanse eiland Lanai. Dat heeft de gouverneur van de Amerikaanse eilandenstaat donderdag bevestigd.

De huidige eigenaar van het eiland, vastgoedmakelaar Castle&Cook, verkoopt 98 procent van het 364 vierkante kilometer grote eiland. De baas van Castle&Cook, miljardair David Murdock, blijft op het eiland wonen en wil er nog een windmolenpark neerzetten.

De precieze prijs wordt niet bekendgemaakt, maar in de brief waarin de transactie wordt voorgelegd aan de staat spreekt de vastgoedmakelaar van "honderden miljoenen dollars". 

"Ik begrijp dat de heer Ellison een langdurige interesse koestert voor Lanai", zegt gouverneur Neil Abercombie van Hawai in een toelichting. "Zijn passie voor de natuur, en vooral voor de oceaan is algemeen bekend, in het bijzonder rondom de zeilwedstrijd America's Cup."

Toeristen

Lanai is het op vijf na grootste eiland van Hawai, maar het kleinste waar mensen wonen; 3.200 in totaal. Het eerste kwartaal brachten 26.000 toeristen een bezoekje aan het eiland.

Het kent de nodige hotels en golfbanen, maar is nog relatief ongerept. Door de vele ananasplantages staat het eiland ook wel bekend als Ananas Eiland. Concurrent Bill Gates trouwde er in 1994 met zijn vrouw Melinda.

Ellison (67) is volgens de rijkenlijst van zakenblad Forbes de op twee na rijkste Amerikaan. Het grootste deel van zijn vermogen van 30 miljard dollar heeft hij te danken aan Oracle, dat hij in 1977 samen met twee vrienden oprichtte.