PEKING - De activiteit in de Chinese industrie is in juni voor de achtste achtereenvolgende maand gedaald. Dat bleek donderdag uit nieuwe cijfers van de Britse bank HSBC.

De inkoopmanagersindex waarmee HSBC de activiteit meet, daalde in juni van 48,4 naar 48,1. Dat is de laagste stand van de afgelopen 7 maanden. Een niveau lager dan 50 wijst op een krimp van de sector. Een score boven die grens wijst op groei.

China heeft veel last van de problemen in de internationale economie. De orders voor de exportindustrie vielen afgelopen maand terug tot het laagste niveau sinds maart 2009. Op dat moment bevond de wereldeconomie zich in een diepe recessie.

Prijsontwikkeling

De afzwakkende groei kwam ook tot uiting in de prijsontwikkeling. De prijzen die de fabrikanten vragen voor hun producten daalden tot het laagste niveau in ruim 2 jaar tijd. Dat gold ook voor de prijzen die ze betalen voor hun grondstoffen.

De Chinese overheid heeft de afgelopen maanden diverse stappen ondernomen om de economische groei te stimuleren.

Sectoren die voorheen alleen voor de Staat toegankelijk waren, zoals spoorwegen en gezondheidszorg, zijn gedeeltelijk opengesteld voor private investeerders en investeringen in infrastructuur worden versneld uitgevoerd. Afgelopen maand verlaagde de Chinese centrale bank daarnaast onverwacht de rente.