DEN HAAG - Het topsectorenbeleid van de overheid om innovatie te stimuleren in het Nederlandse bedrijfsleven is duur en inefficiënt.

Bedrijven zijn niet de instellingen die onderzoek moeten doen, dat zijn de universiteiten en die krijgen al jaren te weinig geld van de overheid. Dat zei topeconoom Sweder van Wijnbergen woensdag in een gastlezing bij de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie.

Nu wordt veel geld gepompt in bepaalde sectoren die het goed doen, om zo de concurrentiepositie van deze sectoren te versterken. In de ogen van Van Wijnbergen is dat echter riskant, omdat vaak alleen grote bedrijven hiervan profiteren en omdat veel van de investeringen niet goed wordt besteed.

Het zou veel beter zijn als de overheid innovatie in het algemeen zou stimuleren, bijvoorbeeld door het (technisch) onderwijs en het onderzoek op universiteiten te verbeteren. ''We moeten geen eigen Silicon Valley willen, maar liever een topuniversiteit waar de allerbeste wetenschappers en studenten met elkaar kunnen concurreren," aldus de economieprofessor.