AMSTERDAM – Nederlandse exporteurs moeten zich meer gaan concentreren op markten buiten Europa. Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) maakt zich zorgen.

Dit verklaarde hij woensdagmiddag samen met Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, bij een ondernemerscongres in Brabant. Rosenthal benadrukt dat de grote kansen voor het mkb in de opkomende economieën liggen zoals China Brazilië, Turkije en India. “Ik zie daar op mijn reizen mooie voorbeelden van.”

Hij roept verder op gebruik te maken van de mogelijkheden die de Nederlandse overheid ondernemers biedt om in het buitenland contacten te leggen.

Ambassades

“Ambassades kennen de lokale markt, de cultuur en de voetangels en klemmen. Ze kunnen kansen signaleren en deuren openen bij lokale overheden”, aldus Rosenthal. “Dus als u de stap naar die nieuwe markt gaat zetten, klop dan aan bij de posten. Ze zijn ervoor.” Nu gaat nog 70 procent van alle export naar omringende landen.

Volgens Biesheuvel richten ondernemers zich nog op beperkte gebieden in de wereld. Hij noemt de export een van de belangrijkste manieren om uit de recessie te komen en dan is het ook van belang in de markten te zijn waar de kansen het grootst zijn.