ATHENE - Griekenland heeft een nieuwe regering. Dat zei de leider van de socialistische partij Pasok, Evangelos Venizelos, na gesprekken met de conservatieve Nieuwe Democratie (ND) woensdag.

De regering wordt verder gesteund door de kleinere partij Democratisch Links.

Pasok en de ND van Antonis Samaras waren de twee grote winnaars van de Griekse verkiezingen afgelopen zondag. Griekse media melden dat Samaras later op de dag, na een bezoek aan de Griekse president, worden beëdigd als nieuwe premier van het land.

Ministers

Wie in de nieuwe regering ministersposten gaan bekleden is nog niet bekend. Venizelos laat weten dat daar nog over wordt gesproken en verwacht woensdagavond de ministerspost te kunnen presenteren, meldt persbureau AP.

Aangenomen wordt dat de drie partijen hebben onderhandeld over een zakenkabinet met partijloze deskundigen als minister.

Zie ook: Nieuwe Griekse regering drukt Spaanse rente

Noodhulp

De drie partijen zijn bereid strenge bezuinigingen door te voeren in ruil voor Europese noodhulp. Wel hopen ze dat de afspraken met Europa kunnen worden aangepast.

De Europese partners hameren erop dat Griekenland zich aan de afgesproken bezuinigingen houdt, als voorwaarde voor nieuwe financiële steun.

De partijen hebben samen 179 van de 300 zetels in het parlement. Nieuwe Democratie kwam bij de verkiezingen afgelopen zondag als grootste uit de bus en haalde 129 zetels. Het socialistische Pasok haalde 33 zetels en Democratisch Links 17.