LONDEN - De Bank of England (BoE) was eerder deze maand dicht bij een besluit voor extra steun voor de Britse economie. Dat blijkt uit de notulen van de beleidsvergadering van de centrale bank op 6 en 7 juni, die woensdag werden gepubliceerd.

De centrale bankiers waren ernstig verdeeld over de noodzaak voor extra steun. Vijf van hen stemden tegen en vier voor. In de afgelopen jaren trok de BoE al 325 miljard pond (ruim 400 miljard euro) uit om de Britse economie aan te jagen.

In mei werd afgezien van een nieuwe steunronde omdat de inflatie destijds langzamer afnam dan verwacht. Afgelopen dinsdag werd bekendgemaakt dat de inflatie in mei daalde tot 2,8 procent, het laagste niveau in 2,5 jaar. Door die daling komt een besluit voor extra stimulans naderbij.

Bij de BoE-vergadering in mei pleitte alleen David Miles voor extra steun. Economen rekenden er op dat Miles deze maand bijval zou krijgen van één of twee collega's. Van het viertal dat meer steun wenste, zetten bankpresident Mervyn King, Adam Posen en David Miles in op 50 miljard pond extra. Paul Fisher pleitte voor 25 miljard pond.