Waar blijft het vak keuzekunde? Als ondernemer moet je elke dag keuzes maken. Met je hoofd, met je hart of met de rekenmachine.

Door Peter Bosman

Hoewel ik het hele schoolsysteem heb doorlopen en de nodige studies en cursussen heb gevolgd, heb ik nooit een vak keuzekunde gehad. En laat ik daar nu juist behoefte aan hebben. Momenteel loopt mijn hoofd over van de keuzemogelijkheden: Blijf ik uitgever van ondernemersboeken, word ik fulltime kaasmaker of kies ik voor beide?

Sinds twee jaar maak ik zachte kaas, een soort Nederlandse brie. Dat gaat steeds beter en is leuk om te doen. Het gaat zelfs zo goed dat ik wil gaan uitbreiden. Ik heb reeds een prachtige ruimte gevonden en ik ben bezig met de financiering.

Kaasmakerij

Tegelijkertijd merk ik dat ik daardoor minder aandacht aan mijn uitgeverij geef. Kortom, ik moet kiezen. Met mijn hart ben ik er uit: De kaasmakerij heeft mijn voorkeur. Mijn klanten roepen vaak dat ze de kaas lekker vinden en dat is goed voor mijn humeur.

Het uitgeven van boeken heb ik na tien jaar eigenlijk wel gezien. Het lijkt dus een makkelijke keuze, maar er komt heel wat kijken bij de verkoop van de uitgeverij en de uitbouw van de kaasmakerij. De uitgeverij vormt een bron van inkomsten die ik inwissel voor een onzeker bestaan als kaasmaker, dus wat doe ik?

Ondernemersadviseur

Hoewel het mijn vak als ondernemersadviseur/uitgever is om dat soort zaken te weten, levert die vraag mij keuzestress op. Elk antwoord roept weer nieuwe vragen op: Wat wordt de prijs, aan wie wil ik verkopen, hoe zit dat fiscaal, hoe zit het met de economie, blijven mensen mijn kaas eten of lezen ze liever ondernemersboeken, wie ben ik, wat wil ik, wat doe ik hier eigenlijk?

Ik heb een manier bedacht om te voorkomen dat ik 's nachts wakker lig van alle vragen die eindeloos door mijn hoofd malen terwijl ik de antwoorden eigenlijk al weet. Zodra ik merk dat ik pieker neem ik een besluit, doet er niet toe wat, als het maar een besluit is. Want het malen stopt nadat je een oplossing hebt gekozen.

Oplossing

De oplossing die je bedenkt hoeft niet de eindoplossing te zijn. Besluiten dat je alles op papier zet is ook een besluit. Zodra je dat gedaan hebt kun je gaan slapen, want je vraag is nu een plan geworden dat om actie roept. En ondernemers komen graag in actie en krijgen nieuwe energie van goede plannen.

Ik heb een besluit genomen. Of dat gaat lukken leest u een volgende keer.

Peter Bosman is ondernemersadviseur/uitgever en/of toch kaasmaker?