WASHINGTON - De verkiezingsuitslag in Griekenland is een positief teken. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama maandag gezegd. 

Hij hoopt dat hiermee het land doorgaat met de voorgenomen hervormingen.

Volgens hem biedt de uitslag een positief vooruitzicht voor het vormen van een regering, maar ook voor een constructieve samenwerking met internationale partners.

Zondag wonnen de conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) en de socialistische partij Pasok een meerderheid. Beiden zijn pro-Europees en voor bezuinigingen die nodig zijn om te voldoen aan voorwaarden voor het krijgen van noodfondsen uit Europa.

Merkel

De nieuwe Griekse regering moet zich houden aan de eerder gemaakte afspraken met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag in de aanloop naar de top van de G20 in Mexico.

''Verkiezingen veranderen niets aan de beloftes die Griekenland heeft gedaan. Wij kunnen geen compromissen gaan sluiten over de hervormingen waarover wij het al eens zijn geworden'', aldus Merkel.

Analisten vrezen dat Griekenland inmiddels alweer achterloopt op de eerdere doelstellingen. Daardoor zou er mogelijk alweer een nieuw reddingspakket nodig zijn. De nieuwe Griekse regering zou daarom van plan zijn de geldschieters te vragen of ze voorgenomen bezuinigingen ter waarde van 11,7 miljard euro mag uitspreiden over 4 jaar in plaats van 2 jaar.

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis