NIEUWEGEIN - FNV Bondgenoten gaat meewerken aan de nieuwe vakbeweging die in de plaats moet komen van de vakcentrale FNV. De leden gaven daar maandag groen licht voor.

Alle 19 bonden die zijn aangesloten bij de FNV, moeten uiterlijk donderdag laten weten of ze verder willen bouwen aan de nieuwe vakbeweging.

Bondgenoten kondigde maandag na een werkconferentie met de leden aan zaterdag de overeenkomst met de nieuwe vakbeweging te tekenen.

De leden zien voldoende positieve punten om de nieuwe organisatie vorm te gaan geven, bijvoorbeeld de komst van een ledenparlement met mensen van de werkvloer en de bevoegdheden van dat ledenparlement. Leden kiezen nu de voorzitter, het parlement de overige bestuursleden, aldus Bondgenoten.

FNV Mooi

De leden van FNV Mooi zien onvoldoende basis om mee te doen aan de nieuwe vakbeweging. Het bestuur heeft maandag besloten niet toe te treden tot de organisatie die de opvolger moet worden van vakcentrale FNV, omdat nog steeds niet echt iets is gebeurd met vijf belangrijke punten die FNV Mooi al snel op tafel legde.

De komende dagen en ook daarna zullen er nog gesprekken plaatsvinden. Dat kan ertoe leiden dat FNV Mooi zijn standpunt herziet. FNV Mooi (onder anderen kappers, visagisten en pedicures) wil ook in de nieuwe opzet voldoende autonoom en herkenbaar blijven voor de achterban en kiest er vooralsnog voor om bij de huidige FNV te blijven.

Versplinteren

Ook is er blijdschap dat de grotere bonden als Bondgenoten zich in de nieuwe opzet niet hoeven op te splitsen in kleinere verenigingen. ''Het gevaar van versplinteren is afgewend. Bondgenoten kan als een bond deel gaan uitmaken van de nieuwe vakbeweging.''

En: ''De bond krijgt tijd en ruimte om zich in sterke sectoren te gaan organiseren, zichzelf dan op te heffen om met de bonden die dat willen naar één sterke, solidaire vakbeweging te groeien''.

Vakbeweging

Ellen Dekkers, ambtelijk secretaris van FNV Bondgenoten, spreekt van een historisch besluit. ''We gaan aan de slag om verder te bouwen aan een krachtige vakbeweging, met een ledenparlement aan de top, herkenbaar en actief op de werkvloer. We komen samen op voor alle werkers. Wij zijn blij dat we samen met onze leden, uit alle sectoren, deze positieve stap nu kunnen maken.''

In maart 2013 beslist het congres van FNV Bondgenoten uiteindelijk of de bond overgaat in de nieuwe vakbeweging die in mei 2013 wordt opgericht.