AMSTERDAM – Mannelijke leidinggevenden krijgen onbewust de voorkeur. Dat blijkt maandag uit onderzoek van Direction Europe onder 881 respondenten.

Uit het onderzoek blijkt dat 77 procent van de mannen een onbewuste voorkeur heeft voor mannelijk leiderschap, vrouwen hebben met 64 procent iets minder behoefte aan een leidinggevende van het andere geslacht.

De oprichter van Direction, Esther Mollema, vergelijkt onze hersenen met een software waar zich bugs in bevinden. Iedereen heeft last van de zogenoemde ‘mindbugs’ en deze zouden ervoor zorgen dat we door onbewuste vooroordelen niet de beste kandidaten selecteren.

Mindbug

54 procent van de mannelijke respondenten en 41 procent van de vrouwelijke respondenten hebben een aanzienlijke, sterke of zeer sterke mindbug voor mannelijk leiderschap. Dit terwijl 94 procent van alle ondervraagden heeft aangegeven dat mannen en vrouwen allebei geschikt zijn om leiding te geven.

Uit eerder onderzoek van Erasmus blijkt dat bedrijven met een vrouw in het bestuur ongeveer 23,3 procent rendement op het eigen vermogen binnen halen. Bij bedrijven met alleen mannelijke bestuurders is dat 13,7 procent. Organisaties met zowel mannen als vrouwen in het werknemersbestand presteren financieel en operationeel beter.

Diversiteit

Volgens de oprichter wordt Nederland steeds diverser en moeten we gebruik maken van het aanwezige talent. ‘’We moeten ons eerst bewust worden van mindbugs. Daarna moeten we ervoor zorgen dat ze geen invloed gaan uitoefenen bij belangrijke besluiten’’, aldus Mollema. 

Opvallend is dat de groep tussen 35 tot en met 44 jaar minder last heeft van een onbewuste voorkeur voor mannelijke leidinggevenden. Hier wordt momenteel extra onderzoek naar gedaan door Direction.