AMSTERDAM – Er blijft weinig perspectief over voor de vastgoedmarkt. De markt heeft nog steeds last van economische tegenwind en beleggers zijn afwachtend.

Dit meldt het ING Economisch Bureau in het kwartaalbericht vastgoed. In de eerste drie maanden van het jaar nam het transactievolume toe tot 1,5 miljard euro, maar dit cijfer is vertekend door 3 grote transacties die opgeteld 700 miljoen euro waard zijn.

ING benadrukt dat er steeds minder behoefte is aan kantoorruimte. Het aantal kantoorbanen is de afgelopen vijf jaar met 100.000 afgenomen, vooral in de financiële dienstverlening. In 2012 lag het aantal kantoorbanen met 222.000 ruim 10 procent onder de top van 2007.

Leegstand

De leegstand van kantoorpanden loopt op met 14 procent. ING denkt dat de behoefte aan kantoren ook de komende tijd zal blijven dalen. Het Nieuwe Werken zorgt voor meer thuiswerkers en de beroepsbevolking staat ook een krimp te wachten.

“Huurders zullen de komende jaren andere eisen stellen aan het vastgoed waarvan zij gebruik maken”, aldus Jan van der Doelen, ING sectormanager Bouw en Vastgoed.