DEN HAAG - De verkoop van woningen lijkt aan te trekken. In de maand mei wisselden er 10.182 woningen van eigenaar, een stijging van 2,7 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Vergeleken met april is er zelfs sprake van een stijging van 23,6 procent. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Kadaster.

De gegevens zijn afkomstig van de Het Kadaster. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De verkopen van vrijwel alle woningtypen zaten in de lift. Hoekwoningen stegen het meest met 8,8 procent. De enige daling deed zich voor bij de appartementen met 2,1 procent.

In 7 van de 12 provincies werden er meer woningen verkocht. De grootste stijging deed zich voor in de provincie Zeeland met 17,1 procent ten opzichte van vorig jaar. Daar stond een daling van 4 procent tegenover in de provincie Friesland. Vergeleken met april was er overal een stijging te zien.

Toch is er volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) geen reden om de vlag uit te hangen. ,,Er is nog geen sprake van een trendbreuk. Het voorjaar is altijd beter dan de wintermaanden'', zegt een woordvoerder. De toename komt volgens de makelaarsorganisatie voor een belangrijk deel, omdat kopers bang waren dat de overdrachtsbelasting weer omhoog zou gaan.

Ook de gedwongen huizenverkopen namen toe. In mei vonden 269 executieveilingen plaats, een stijging van 21,2 procent ten opzichte van mei vorig jaar.