AMSTERDAM - De eurogroep is bereid om met Griekenland te praten over extra tijd voor de bezuinigingsafspraken.

Maar de doelen zelf kunnen niet ter discussie staan, meldden bronnen rond de voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker zaterdag in het Duitse weekblad Focus.

Grieken kiezen zondag een nieuw parlement. Daarbij zijn er waarschijnlijk veel stemmen voor de partij Syriza, die de strenge bezuinigingsafspraken met de EU grondig wil herzien. Sommigen menen dat Griekenland daardoor de euro moet opgeven.

Volgens Focus wordt er rekening mee gehouden dat de Griekse banken na zondag gesloten blijven. Dat moet een verdere kapitaalvlucht voorkomen.

OESO

Ook de topman van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Angel Gurria, vindt dat Griekenland milder behandeld moet worden. Griekenland moet de kans krijgen opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden voor zijn noodkredieten als dat betekent dat het land binnen de eurozone blijft, zo vindt hij.

Gurria benadrukte dat alle belangrijke Griekse partijleiders hebben aangegeven dat ze de euro niet willen verlaten. ''Ik wijs enkele aanpassingen die hen meer tijd geven of die meer nadruk leggen op bepaalde aanpassingen daarom niet af. Als die nodig zijn om Griekenland vooruit te helpen dan vind ik dat we het moeten proberen.''