ROTTERDAM - Vestia-topman Marcel de V. die in april is opgepakt, wordt vrijdag vrijgelaten.

Het is voor het justitieonderzoek niet meer nodig dat hij in de cel zit, liet een woordvoerder van het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag desgevraagd weten.

Hij is nog wel verdachte in het onderzoek naar mogelijke omkoping, witwassen en belastingfraude bij woningcorporatie Vestia. Waar De V. precies van wordt verdacht, is niet duidelijk.

Zie ook: Gemeenten vrezen gevolgen Vestia-debacle

Risicovolle derivaten

De V. zou bij de woningstichting verantwoordelijk zijn geweest voor het kopen van risicovolle derivaten. Dat zijn financiële producten die Vestia moesten verzekeren tegen rentestijgingen op grote leningen.

Doordat de rente daalde, moest de woningstichting geld bijstorten. Vestia kwam daardoor in grote financiële problemen.

Verdachten

Er zijn meer verdachten in de Vestia-zaak, maar het OM wil niet zeggen hoeveel precies. Een van deze verdachten is een tussenpersoon. De V. was de enige die vastzat. Het onderzoek naar misstanden bij Vestia loopt voorlopig nog.

In een andere corporatiezaak, rondom Laurentius in Breda, zitten drie verdachten sinds hun arrestatie op 23 mei nog altijd vast. De drie verdachten zijn de directeur van Laurentius en twee vastgoedondernemers. Zij hebben vermoedelijk illegaal geprofiteerd van vastgoedtransacties.

Door grote financiële risico's staan meerdere corporaties momenteel onder verscherpt toezicht van de overheid.