AMSTERDAM – Hackers hebben ingebroken in een databank van een Belgisch uitzendbureau, waarin het zich behoorlijk beledigend uitlaat over ingeschreven sollicitanten.

Dat meldt de Belgische krant De Standaard vrijdag.

Het uitzendbureau AGO-interim schrijft bijvoorbeeld over een 40-jarige vrouw uit Beveren: ‘Niets mee aan te vangen. Ziet er altijd dronken uit. Labiel persoon. Zit constant voor zich uit te staren. Duurt een uur eer ze zit, en nog een uur eer ze weer buiten is. (...) Nog altijd een loserke.'

De vrouw schreef zich drie jaar geleden in bij AGO-interim, maar werd nog nooit voor een gesprek uitgenodigd. De simpele verklaring volgens de hackers is dat er op haar profiel ‘mega-NTG’ staat, wat voor ‘Niet Te Gebruiken’ zou staan.

Meer doelwitten

De hackers, die zichzelf omgedoopt hebben tot Rex Mundi, stellen te beschikken over de profielen van 10.000 sollicitanten, inclusief adressen, identiteitskaartnummers en grove evaluaties.

De hackers chanteren nu het uitzendbureau, aldus de krant. Ze dreigen maandag alle gegevens op internet te plaatsen, tenzij het bedrijf een geldsom betaalt. AGO-Interim, dat 380 kantoren heeft in België, heeft nog niet beslist of het gaat betalen.

Rex Mundi wist een maand geleden ook in te breken bij Elantis, een dochterbedrijf van de Belgische Belfius-bank. Op Twitter melden de hackers dat hun rij doelwitten nog niet ten einde is.