Oranje was tweede op het WK en een van de favorieten voor dit EK. Blakend van zelfvertrouwen en gekleed in designer casualpakken zagen de mannen er prachtig uit de afgelopen weken. Jammer, want ze worden er niet door onderschat.

Door Juul Martin

Er zit terwijl ik dit schrijf een prachtig geklede man tegenover me in de trein. Mooi dun lichtgrijs zomers pak, roze stropdas, ivoorkleurige manchetknopen en een gladgeschoren kop. Wauw!

Ik was onder de indruk van zijn voorkomen, totdat hij zijn mond open deed: ‘Wat hebben hun eigenlijk gedaan gisteren?’

Taalkundig

Nu hoor ik mensen regelmatig iets zeggen dat volgens mij taalkundig niet helemaal klopt. En dat geeft helemaal niks natuurlijk. Ik schrok er alleen een beetje van toen die meneer met de roze stropdas dat deed, want het matchte niet bij zijn voorkomen.

Ik was echt een beetje teleurgesteld, want ik hoopte op een heldere visie op de economie of een briljant idee om de crisis te keren.

Onderschatting wordt vaak onderschat. Hoe vaak doe je niet je best om er heel goed uit te zien als je een belangrijk gesprek hebt met een klant? Of als je naar een leuke netwerkspeeddate gaat?

Het oog wil ook wat, zeker, maar wat ook wel eens wordt onderschat is dat de mens tegenover je graag wordt overdonderd of aangenaam verrast. Hoe ga je dat doen als je bij voorbaat met je voorkomen de verwachting schept dat je alles hebt, kunt of bent?

Toppers

Er zijn volgens mij maar een paar absolute toppers in Nederland die wat ze zeggen en doen kunnen laten matchen met het mooiste pak. Mensen die je niet teleurstellen als je ze bij voorbaat al hoog inschat. De topsprekers Ben Tichelaar en Nils Roemen bijvoorbeeld stellen nooit teleur.

Nee, dan de 25-jarige Chris Monaghan. Een amerikaan die verdwaald is in Nederland en te pas en te onpas toffe dingen onderneemt. Zo had hij twee weken geleden TedxWageningen georganiseerd. Het was een top-evenement waar ik als spreker gelukkig deel van mocht uitmaken.

Scheren

De eerste keer dat ik Chris ontmoette dacht ik eerlijk gezegd: ‘jaja, Tedx organiseren, ga je maar scheren en je T-shirt op zijn minst strijken.’ Tjonge, wat heb ik hem onderschat. En, tjonge wat ben ik overdonderd door wat hij geflikt heeft. Had hij maar een pak gedragen…

Tegenwoordig hoop ik eigenlijk stiekem dat mensen mij een beetje onderschatten. Gelukkig loop ik het liefst in spijkerbroek en t-shirt en verras ik af en toe met rake woorden. Wie weet leer ik dat nog vaker te doen en kan ik eens een mooi casual designerpak aantrekken en de daarbijhorende verwaching waarmaken. We zullen zien.

Juul Martin pakt maatschappelijke vraagstukken aan door mensen, ideeën en spullen die er toch al zijn te verbinden. Hij geeft lezingen en begeleidt co-creatieprocessen. Reageren kan via twitter @juulmartin