AMSTERDAM – 235.000 studenten van elf verschillende Nederlandse hogere onderwijsinstellingen gaan gebruik maken van Google Apps for Education. Google Enterprise en SURF hebben hier donderdag een overeenkomst over gesloten.

De overeenkomst zorgt ervoor dat alle instellingen aangesloten bij SURF, waaronder de Open Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit van Utrecht, Amsterdam, Tilburg en Twente, gebruik kunnen maken van Google Apps for Education.

Google Apps for Education biedt de studenten de mogelijkheid om de communicatie- en samenwerkingsapplicaties van Google te gebruiken onder hun eigen domeinnamen. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van een agenda en makkelijk bestanden met elkaar delen en aanpassen.

Doordat cloud computing een negatief beeld met zich meebrengt hadden veel universiteiten hun twijfels vanwege privacy en veiligheid. Doordat SURF de apps aanbiedt in een beschermde omgeving hebben veel Universiteiten de stap toch durven zetten.

Onderscheiden

Volgens William Florence, hoofd van Google Apps for Education, onderscheidt Google Apps zich van andere systemen omdat het altijd gratis is geweest en naar alle waarschijnlijkheid zal blijven en daarnaast geen advertenties bevat.

Hij voegde hieraan toe dat als studenten gebruik maken van hun mail ze graag willen laten zien dat ze student zijn aan de universiteit. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat studenten een mail kunnen versturen via Gmail, terwijl de ontvanger het mailadres van de universiteit ziet.

Tot slot liet hij weten dat hij als doel stelde alle 14 universiteiten in Nederland over te laten stappen op Google Apps for Education.

Toepassen

De universiteiten passen het gebruik van Google Apps op verschillende manieren toe. Zo laat de Universiteit van Amsterdam studenten zelf beslissen of ze gebruik willen maken van Google Apps for Education. De Universiteit van Tilburg heeft echter besloten dat studenten die het gebruiken van Google Apps niet waarderen daar een opmerking over kunnen maken tegenover het bestuur.

Er zijn inmiddels 16 miljoen gebruikers van Google Apps for Education in 146 landen.