AMSTERDAM – Het Oosterhoutse zoetwarenbedrijf Holland Foodz neemt lollyfabriek DéTé over. Het familiebedrijf uit Tegelen, bekend van de grote hartlolly’s op kermissen, kan geen opvolger vinden.

DéTé bestaat sinds 1879 en wordt momenteel geleid door de vierde generatie van de familie Delvaux. De onderneming produceert jaarlijks 60 miljoen lolly’s voor de Europese markt.

Eerder nam Holland Foodz al de failliete snoepfabriek Rens Joosen Suikerwerken over, dat de Oosterhoutse Kaneelstok en Willem Stuvé nougat maakt.

Het zoetwarenbedrijf maakt zelf lolly’s van het merk Sweetz en hoopt met de overname van DéTé de grootste lollyproducent in Nederland te worden. “Samen kunnen we de Europese markt veroveren", stelt directeur en eigenaar Jan Harm Spijkervet van Holland Foodz.

Concurrentie

De ambachtelijke Hollandse snoepproductie staat onder druk door concurrentie uit onder meer China, dat goedkope kopieën op de markt brengt.

Het Spaanse Chupa Chups is marktleider op lollygebied, maar Nederland presteert sterk op het gebied van platte lolly’s.

Holland Foodz voegt de assortimenten van de twee bedrijven samen en wil daarnaast vijf tot tien nieuwe lolly’s per jaar op de markt brengen. De onderneming wil zijn productie de komende jaren verdubbelen en opent op 1 juli een nieuw verkoopkantoor in België.