AMSTERDAM – De Amerikaanse computerfabrikant Dell wil de komende drie jaar de kosten drastisch terugdringen en zich meer focussen op software en tablets. Het gaat in totaal om 2 miljard dollar.

Dat meldt het bedrijf woensdag.

Software en service zijn de belangrijkste groeimogelijkheden volgens de computerfabrikant. Dell heeft het afgelopen jaar verschillende bedrijven overgenomen om de ontwikkeling op deze afdelingen te stimuleren.

Vooral op de verkoopafdeling en bezorging zal worden bezuinigd. Het terugdringen van de kosten komt vlak na de bekendmaking van een omzetdaling. In het eerste kwartaal daalde de omzet met vier procent naar 14,4 miljard dollar (11,28 miljard euro). Er werd nog wel een winst van 0,43 dollar per aandeel gemaakt.

Dell heeft te kampen met consumenten die vaker kiezen voor mobiele computers zoals tablets, boven desktops zoals Dell die maakt. Het bedrijf komt daarom binnenkort met zijn eerste Windows 8-tablets en verwacht daarmee een groei op de pc-markt van 4 procent tegen het einde van 2016. Met desktops voorspelt Dell geen groei meer te maken.