DEN HAAG - De Nederlandse detailhandel heeft de omzet in april met 8,7 procent zien dalen.

De prijzen klommen met 2,1 procent, terwijl het volume 10,6 procent kromp. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De omzetdaling werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een minder gunstig koopdagenpatroon dan in april vorig jaar. Na correctie hiervoor bedroeg de omzetdaling bijna 4 procent en de volumekrimp circa 6 procent.

''Een hele slechte maand, een duidelijke uitschieter naar beneden'', aldus een econoom van het CBS.

Kleding

Non-foodwinkels, waaronder textielzaken en doe-het-zelf winkels, boekten bijna 13 procent minder omzet dan een jaar eerder. Bij de kledingzaken dook de omzet met bijna 17 procent omlaag. Dat werd mogelijk veroorzaakt door het slechte weer waardoor de consument het kopen van zomerkleding maar uitstelde.

Alleen winkels in consumentenelektronica behaalden opvallend genoeg een lichte omzetstijging. ''Mogelijk heeft dat te maken met een vroeg EK-effect, de aanschaf van een nieuwe televisie door mensen'', aldus de econoom.

Voeding

Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten 6 procent minder omzet. Gecorrigeerd voor de ongunstige samenstelling van koopdagen zou de omzet met 2 procent zijn toegenomen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) werd donderdag al duidelijk dat supermarkten redelijk ongevoelig blijken te zijn voor de economische malaise.