MADRID - Spanje roept de Europese Centrale Bank (ECB) op om meer te doen om de onrust op de financiële markten te beteugelen. Dat bleek woensdag uit een brief die de Spaanse premier Mariano Rajoy vorige week stuurde aan andere regeringsleiders van de EU.

''We moeten snel handelen om de financiële markten te stabiliseren en de renteniveaus te verlagen'', schreef Rajoy. ''Het enige instituut dat voor de vereiste stabiliteit en liquiditeit kan zorgen is de ECB.''

De rente op Spaanse obligaties steeg deze week naar een nieuw record voor het eurotijdperk en stond ook woensdag op een bijzonder hoog niveau.

In de afgelopen twee jaar heeft de ECB tijdens verschillende periodes geprobeerd de markten tot rust te brengen door obligaties van probleemlanden op te kopen. Dat programma ligt de laatste maanden echter stil.

Noodkredieten

Europese landen kwamen Spanje afgelopen weekeinde tegemoet door voor maximaal 100 miljard euro aan noodkredieten voor de zwakke Spaanse banken beschikbaar te stellen. Europees commissaris Joaquin Almunia waarschuwde woensdag in Spaanse media dat die steun ''niet gratis'' is.

De details en de voorwaarden voor het steunpakket moeten echter nog worden uitgewerkt. Volgens analisten is juist het gebrek aan details een belangrijke reden dat de onzekerheid over Spanje deze week weer zo hard is toegenomen.