STRAATSBURG - Brussel haalt alles uit de kast om zijn gelijk te halen in het geschil met de Nederlandse telecomwaakhond OPTA. Europees Commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) eist nu van OPTA om een regeling over de kosten van vaste en mobiele telefonie te wijzigen of in te trekken.

De kritiek richt zich op de tarieven die telecombedrijven elkaar in rekening brengen voor oproepen tussen hun netwerken.

De Europese regels schrijven voor om alleen werkelijke kosten in rekening te brengen, maar OPTA hanteert nu (na een uitspraak van de rechter) de regel dat telecombedrijven ook indirecte kosten aan de klant kunnen doorberekenen.

Kroes

Volgens Kroes is deze rekenmethode ongunstig voor de Nederlandse consument, die meer moet betalen dan wanneer OPTA de Europese regels naleeft.

OPTA zegt in een reactie op het besluit met handen en voeten gebonden te zijn aan een uitspraak van de Nederlandse rechter, het College van Beroep voor het Bedrijfsleven, waartegen geen hoger beroep mogelijk is. ''Ik had, net als de Europese Commissie, graag gezien dat er lagere afgiftetarieven gelden in Nederland'', zegt Mark de Jong, plaatsvervangend voorzitter van OPTA.