AMSTERDAM – De Belgische fiscus is een onderzoek gestart naar 300 diamantairs, die zwart geld verborgen hielden op rekeningen bij de Zwitserse bank HSBC.

Dat meldt de Belgische krant De Tijd woensdag.

De zaak kwam aan het licht toen de Franse overheid in 2009 een cd-rom van voormalig werknemer bij HSBC Hervé Falciani in beslag nam. Hij had 127.000 bankgegevens van 79.000 klanten gestolen. De Franse justitie startte toen een onderzoek naar duizend Franse belastingontduikers.

BBI

In 2010 belandde deze cd-rom ook bij de Belgische Bijzondere Belastinginspectie (BBI). Die startte een onderzoek naar ongeveer 500 rekeninghouders bij de bank in Genève. Deze rekeninghouders waren bijna allemaal diamantairs uit Antwerpen, waaronder ook de top van de diamantenindustrie.

Naast het onderzoek van de BBI is de Algemene administratie Fiscaliteit nu bezig met het inkijken van 300 dossiers. Met de start van dit onderzoek moeten 300 Antwerpse diamantairs uitleg geven over hun rekeningen bij HSBC.

Verwachtingen

De verwachtingen hiervan zijn echter niet hoog. Tijdens de onderzoeken van de BBI weigerde de gehele diamantensector mee te werken met de Belgische fiscus.