AMSTERDAM – Olie- en gasbedrijf Tulip Oil neemt zijn branchegenoot Smart Energy Solutions over. Hiermee breidt de onderneming zijn activiteiten uit naar Nederlands grondgebied, zo is woensdag bekendgemaakt.

Tulip Oil Holding, dat in combinatie met zijn nieuwe aanwinst straks door het leven gaat als Tulip Oil Netherlands, was eerder alleen actief in Duitsland.

Met de overname van branchegenoot Smart Energy Solutions verwerft Tulip Oil belangen in tien Nederlandse olie- en gasvergunningen, waaronder de gasvelden bij Akkrum en Donkerbroek en ‘Q7/Q10A’, dat een paar kilometer voor de Nederlandse kust ligt.

"We zijn zeer verheugd onze eerste vergunningen in eigen land te hebben verkregen. De verworven vergunningen passen uitstekend binnen ons bedrijfsmodel en onze strategie”, aldus directeur Erik Steenken.

Marginaal

Tulip Oil richt zich op de kleinere olie- en gasontwikkelingen. “Die zijn voor de grotere maatschappijen niet interessant, maar voor ons, met een klein team en de juiste techniek valt daar nog wel wat te halen”, licht een woordvoerster van de onderneming toe.

“De plannen zijn per veld verschillend, eerst moeten we in kaart brengen wat er precies in de grond zit.”

In West-Europa, waar Tulip Oil zich op richt, bevinden zich volgens de zegsvrouw nog veel meer van dergelijke ‘achtergelaten gebieden’.

Rijnvallei

In Duitsland heeft het bedrijf een meerderheidsbelang in Rhein Petroleum, dat zich bezighoudt met duurzame herontwikkeling en uitbreiding van olie- en gasvelden in de Rijnvallei en Beieren.

Tulip Oil is deels in handen van private-equitybedrijf Barclays Natural Resource Investments, dat zich richt op investeringsmogelijkheden in natuurlijke energiebronnen.