LUXEMBURG - De industriële productie in de eurozone is in april voor de tweede achtereenvolgende maand gedaald. Dat maakt Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.

De productie lag in april 0,8 procent lager dan in de voorgaande maand. In maart ging de productie met 0,1 procent achteruit. Economen hadden voor april een krimp met 1 procent voorspeld.

In vergelijking met april 2011 ging de productie met 2,3 procent omlaag. Het was de vijfde achtereenvolgende maand waarin de productie op jaarbasis kromp.

De sterkste dalingen ten opzichte van een jaar eerder werden gemeten in Italië (min 9,2 procent), Spanje (min 8,3 procent) en Portugal (min 7,6 procent). De Nederlandse industrie voerde de productie met 4,7 procent op.

Cijfers

Volgens ING-econoom Martin van Vliet bewijzen de cijfers over de industrie eens te meer dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal verder verslechtert, na de stagnatie in de eerste 3 maanden van het jaar. Echte verbetering voorziet hij voorlopig niet.

''Als je naar de tweede helft van het jaar kijkt, zullen sommige exporterende bedrijven ongetwijfeld profiteren van de zwakkere euro en de aanhoudende groei in Azië en de Verenigde Staten'', aldus Van Vliet. Maar als er al sprake is van enig herstel, zal dat volgens hem bescheiden zijn.