BERLIJN - Italië kan de schuldencrisis doorstaan als de hervormingen die de regering van premier Mario Monti heeft aangekondigd, worden doorgezet. Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble woensdag tegen de Italiaanse krant La Stampa.

''Als Italië het pad van Monti blijft volgen, loopt het geen gevaar'', stelde Schäuble. ''Italië heeft onder Monti veel vooruitgang geboekt. Dat wordt gezien in Europa en op de markten.'' 

De afgelopen dagen is de rente op Italiaanse obligaties weer stevig gestegen. Beleggers vrezen dat de problemen van Spanje overslaan naar Italië. Een veiling van nieuwe Italiaanse obligaties kan woensdag meer duidelijkheid geven over de houding van de markten ten opzichte van Italië.

Staatsschuld

De Italiaanse hoofdeconoom van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), Pier Carlo Padoan, noemde paniek over Italië onterecht. Volgens hem is Italië een van de weinige rijke landen die erin is geslaagd de, relatief hoge, staatsschuld min of meer te stabiliseren.

Volgens Padoan is de Italiaanse rente nu zo hoog, omdat Europa de afgelopen jaren vaak laat en met te kleine maatregelen heeft gereageerd op de escalatie van de schuldencrisis. ''De huidige situatie geeft aan dat het voor de markten niet duidelijk is wat politici en beleidsmakers willen doen.''