AMSTERDAM - De duurste huizen in Duitsland zijn sinds het uitbreken van de eurocrisis in 2010 flink in waarde gestegen, zo blijkt uit een analyse van een vastgoedmakelaar.

Het Noordzee-eiland Sylt spant de kroon, met vierkantemeterprijzen van 35.000 euro. Ook huizen in het Beierse Berg zijn met 25.000 euro per vierkante meter naar Duitse maatstaven duur, berekende makelaar Engels&Völkers.

In Berlijn zijn de prijzen per vierkante voor "toplocaties" in sommige gevallen verdrievoudigd naar 15.000 euro. Ook steden als München en Hamburg profiteren van de vastgoedbehoefte van Duitsers met de hoogste inkomens.

De prijzen in de meest exclusieve locaties zijn sinds 2010 met 60 procent gestegen. De makelaar benadrukt dat de onderzochte huizen niet representatief zijn voor de Duitse markt als geheel, en maar 1 procent van het totaal aantal verkochte woningen uitmaken.

Inflatie

Duitslands veelverdieners - het land telt zo'n 800.000 miljonairs - worden onder meer naar vastgoed gedreven door de onzekere toekomst van de euro, licht een bestuurder van het makelaarskantoor toe. Die onzekerheid vergroot de vrees voor inflatie en de behoefte aan investeringen die hun waarde - hopelijk - wel behouden.

Hoe exclusiever de locatie, hoe zekerder de vastgoedinvestering, prijst Engels&Völker zijn woningvoorraad aan. Vergeleken met exclusieve huizen in New York, Londen en aan bijvoorbeeld de Côte d'Azur is Duitsland nog goedkoop, zo vermoedt de makelaar, dus er is in Duitsland nog altijd veel ruimte voor prijsstijgingen.