MADRID - Kredietbeoordelaar Fitch heeft dinsdag de rating van 18 Spaanse banken verlaagd. Die beslissing volgt op de afwaardering van de twee grootste banken van het land, Banco Santander en BBVA, die maandag bekend werd gemaakt.

Fitch waarschuwde voor het risico dat de banken steeds grotere verliezen moeten incasseren. De Spaanse economie ontwikkelt zich slechter dan de kredietbeoordelaar eerder veronderstelde.

De banken die nu worden afgewaardeerd zijn allemaal actief op de binnenlandse markt en zijn daardoor erg vatbaar voor de problemen in de Spaanse economie.

De kredietbeoordelaar wees erop dat de rentes op Spaanse staatsobligaties door de onzekerheid in de markten sterk zijn gestegen. Daardoor wordt het ook voor de regionale banken moeilijker om geld op te halen.

Onhoudbaar

Dinsdag steeg de rente op Spaanse 10-jaarsobligaties naar 6,83 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Die hoge rente dreigt de Spaanse schuldenlast onhoudbaar te maken.

Europese landen besloten zaterdag Spanje voor maximaal 100 miljard euro aan noodkredieten te voorzien om de zwakke banken te ondersteunen. Volgens Fitch heeft die operatie geen invloed gehad op het oordeel over de banken.

''De recente afwaardering van Spanje houdt al rekening met de waarschijnlijke kosten van het herstructureren en herfinancieren van de Spaanse bankensector.''

Fitch verlaagde vorige week de kredietstatus van Spanje met drie stappen naar BBB.

Zie ook: dossier eurocrisis