AMSTERDAM - Nederlanders hebben vorig jaar vaker gepind dan ooit. Het aantal betalingen met de pas nam toe van 2,15 miljard in 2010 naar 2,29 miljard. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

De totale pinomzet steeg van 81 miljard euro naar 83 miljard euro. Tegelijkertijd daalde het aantal contante betalingen aan de kassa van 4,4 miljard naar 4,1 miljard. De totale waarde daarvan nam af van 53 miljard euro naar 51 miljard euro.

Consumenten zijn volgens DNB vooral de kleinere bedragen vaker gaan pinnen. ''Hoewel het overgrote deel van de kleine transacties nog altijd contant wordt betaald, wordt inmiddels meer dan een kwart van alle betalingen onder de 20 euro gepind'', aldus DNB.

Verschuiving

De verschuiving naar meer pin en minder contant is zichtbaar in vrijwel alle sectoren en type winkels. Dat is ook het geval op plaatsen waar de aankoopbedragen veelal laag zijn, zoals bij de bakker, in cafés, bij snoepautomaten en op de markt.

Het gebruik van contant geld is volgens DNB onder alle bevolkingsgroepen afgenomen. ''Hoewel het nog altijd vooral ouderen, lager opgeleiden en mensen uit het zuiden van het land zijn die relatief vaak contant betalen, zijn ook zij in 2011 vaker gaan pinnen'', stelt de centrale bank.