AMSTERDAM – Startups die in zee gaan met durfkapitalisten, kunnen maar beter goed beslagen ten ijs komen. “Don’t try this at home.”

Tijdens de allereerste ‘term sheet battle’ in Nederland vorige week, vlogen de juridische en financiële termen de aanwezige startups om de oren.

Een term sheet is een niet-bindende overeenkomst waarin de voorwaarden van de financiering staan die de investeerder van plan is aan de startup te verschaffen. En daarover moet dus stevig onderhandeld worden.

Toneelstuk

Om de startups hierop voor te bereiden, organiseerde het acceleratorprogramma Startupbootcamp Amsterdam een term sheet battle, een geïmproviseerd maar leerzaam toneelstuk met een cast bestaande uit onder meer ondernemer Reinout te Brake van de gamesmarketeer iQU en durfkapitalist Ron Belt.

“De belangrijkste leerdoelen hebben we denk ik wel bereikt”, vindt advocaat Georg van Daal van VMW Taxand, die in de term sheet battle gecast was voor de rol van advocaat van de durfkapitalist. “Startups moeten dit vooral niet thuis proberen en er komt meer bij kijken dan je denkt.”

Ook Patrick de Zeeuw, serie-ondernemer en mede-oprichter van Startupbootcamp Amsterdam, drukt startups op het hart vooral hulptroepen in te zetten. “Zorg voor een hele goede advocaat en neem een mentor in de arm, die je kan bijstaan op zowel technisch, als juridisch en fiscaal gebied.”

Daten

De Zeeuw vergelijkt de zoektocht naar een investeerder met daten. “Praat met meerdere durfkapitalisten en angel investeerders. Het is net een huwelijk, werk minstens 20 dates af voor je met iemand in zee gaat.”

Gevraagd naar zijn belangrijkste tip voor startups bij de onderhandelingen met durfinvesteerders, zegt Van Daal: “Doe het gewoon niet, het is af te raden. Wat we in dit toneelstuk hebben gezien is een slap aftreksel van de realiteit, daar gaat het er enorm agressief aan toe."

Maar hoe moeten startups die om geld verlegen zitten hier dan aan komen? Banken peinzen er niet over zo’n risicovolle investering te doen. “Het is veel beter om een angel investeerder aan boord te halen”, vindt Van Daal. “Deze hebben tijd en geld en er zijn er in Nederland ook veel meer dan durfkapitalisten.”

Het nadeel van een angel investeerder is dat een succesvolle onderneming op een bepaald punt altijd meer geld nodig heeft dan deze ‘suikeroom’ kan verstrekken. Maar dat nadeel valt in het niet vergeleken bij de nadelen die kleven aan durfkapitaal. “In het meest ongunstige geval raakt de ondernemer zijn levenswerk kwijt, zonder er iets aan over te houden.”

Liefdesbaby

Durfkapitalisten zijn uit op waanzinnige doelstellingen en denken niet aan het product van de ondernemer. “Maar de startup kan natuurlijk kiezen. Verkoop gewoon, neem afscheid van je liefdesbaby”, aldus Van Daal.

En als de startup dan toch per se een deal wil sluiten met een durfinvesteerder, moet deze vooral in zijn eigen product geloven en zich meegaand opstellen. “Dans het dansje, je bent toch niet in de positie om er iets aan te veranderen. Wees klaar voor de gehaaidheid van de investeerder.”

“Je kunt hooguit proberen de scherpe kantjes er vanaf te krijgen. Zoek het in de immateriële zaken, door een investeerder te vinden die verstand heeft van je branche en je in contact kan brengen met grotere partijen. En doe het vooral voor de exit.”

De Zeeuw benadrukt het zakelijke karakter van de onderhandelingen. “Het is vaak een enorm emotioneel proces, maar maak het niet te persoonlijk. Het is een deal in wording.”