AMSTERDAM – Google's digitaliseringsproject van boeken kan weer een stapje verder. In een juridische strijd van zes jaar lang hebben beide partijen besloten te schikken.

Dat meldt BBC News. Google Books wil voor 2020 alle boeken ter wereld digitaliseren en beschikbaar maken op het internet.

Een Franse rechter bepaalde in 2009 dat Google het copyright schond van diverse Franse boeken toen het stukken daaruit had gescand en vervolgens online had gepubliceerd. Aanvankelijk moest Google 300.000 euro aan drie uitgevers betalen.

Opt-in

De partijen zijn tot een oplossing gekomen. Franse auteurs en uitgevers hebben nu de mogelijkheid tot een opt-in voor het digitaliseringsproject, waarbij zij zelf besluiten of Google de boeken mag digitaliseren. Zonder toestemming zou Google een oneerlijke concurrentiepositie kunnen verkrijgen, zo oordeelde de rechter.

De deal is een kleine overwinning voor Google, die vorig jaar hetzelfde probeerde bij een aantal Amerikaanse uitgevers. De internetgigant kreeg toen nul op het rekest van een Amerikaanse rechter.