AMSTERDAM - Het aantal autoverkopen van BMW in Nederland is vorige maand met een derde gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. 

Volgens de autoproducent slaan de twee nieuwe modellen in de 3-serie goed aan. Dat heeft te maken met de nieuwe bijtellingsregeling voor leaseauto's die op 1 juli ingaat.

De nieuwe 3-serie is sinds maart op de markt. In twee maanden tijd verkocht de autoproducent al bijna de jaardoelstelling aan auto's. "Dat komt mede omdat er op sommige modellen twintig procent bijtelling zit", legt een woordvoerder uit.

Volgens hem vertekent het feit dat de regels voor bijtelling worden aangescherpt de cijfers een beetje. Veel mensen willen nu nog snel een nieuwe leaseauto.

Duitsland

In de rest van Europa bleven de autoverkopen bij BMW ongeveer hetzelfde als in dezelfde maand vorig jaar, ondanks dat in Nederland en Oostenrijk de verkopen stegen. In Duitsland werden 5,3 procent minder auto's verkocht.

Over de hele wereld verkocht BMW 728.029 auto's, 6,4 procent meer dan in mei vorig jaar. Er werden in een maand tijd nog nooit zo veel auto's verkocht door BMW.

Autoproducent Audi heeft in mei 128.900 auto's verkocht, 13,7 procent meer dan in mei vorig jaar. Nog nooit waren de verkopen in één maand zo hoog.

Vooral in China werd meer verkocht. Daar werden 44,2 procent meer Audi's aangeschaft. Dat meldt Audi maandag.

Rusland

In Europa groeide Audi slechts 3,8 procent, ondanks dat in Rusland de verkopen met een derde stegen. Italië en Spanje waren verantwoordelijk voor de lage groei.

Daar daalden de verkopen met respectievelijk 16 en 14,4 procent. In Duitsland, Audi's grootste markt in Europa, groeiden de verkopen met 8,1 procent.