"Ik wil meer balans tussen werk en privé". Het is een wens die ik vaak hoor, maar wat is privé? Je kunt het opvatten als privacy, maar ook als persoonlijke vrijheid hebben (en houden).

Door Hennie Tibben

Omdat zelfstandigen graag persoonlijke vrijheid hebben, vervang ik privé door persoonlijk. Nu is de weg vrij voor mijn betoog: waarom je als zelfstandige professional werk en persoonlijk nooit meer wilt scheiden.

Eerst drie praktijkvoorbeelden.

Marketeers hielden contact met de markt via rapportages vol facts en figures. De consument en de marketeer waren van tafel, bed en keuken gescheiden, feelings waren er niet meer.

De marketeers bedachten er iets op: voortaan gingen ze op ‘consumentensafari’. Hup, naar de keuken van de consument en mee boodschappen doen. Op safari, zo ver waren ze van elkaar verwijderd, de consument en de marketeer. It’s a jungle out there.

Rij

Op een festival stond bij de catertent een rij voor kip curry. De opschepper stond achter zijn dampende au bain-marie bakken met latex handschoenen helemaal voedselveilig te zijn. Hij keek je hol aan en wachtte tot je zei wat je keuze was.

De curry liet hij de plastic voerbak inlekken en de droge rijst kneep hij samen met zijn latex handschoenen. Zo, alsjeblieft! Hij leek niets met eten te hebben, vertelde wel dat hij zelf gaar was.

Een grote organisatie riep op TV: wij zijn de grootste bakker van Nederland! Om dit waar te maken waren er eigen medewerkers en veel freelancers. Eén daarvan kondigde aan te stoppen en vroeg in een 2-minuten-exitgesprek aan de opdrachtgever: "wat héb jij eigenlijk met bakken?". Het werd stil, de opdrachtgever ging hier liever niet op in. Einde gesprek.

Liefdeloos

Wat wil ik zeggen met deze 3 voorbeelden? Bij mij springen de tranen in de ogen. Deze mensen hebben besloten dat je werk en persoonlijk moet scheiden. Ze hebben weinig of liefdeloos contact met WAT ze eigenlijk (het allerliefste) doen en met WIE ze het doen. Het zijn waarschijnlijk de eersten die vragen: "hoe kan ik werk en privé in balans krijgen?".

Waarom zou je als zelfstandige professional werk en persoonlijk nooit meer willen scheiden? 

- omdat je energie, tevredenheid en geluk ervaart en aantrekt als je je persoonlijke kwaliteiten, eigenaardigheden en idealen centraal stelt

- omdat er zonder scheiding vooral winnaars zijn: jij, je geliefden en je klant. Werk en persoonlijk kun je als een soort topteam in jezelf laten samenwerken. Met een gezonde overlap bespaar je juist tijd, energie en verdien je makkelijker meer

- omdat je met je KvK-inschrijving een carte blanche kreeg: je kunt helemaal zelf bepalen met wie je graag werkt, wat je het allerliefste doet, tegen welke prijs, wanneer, hoe lang, vaak en in welke vorm je werkt

- nou, daarom…..!

Hennie Tibben van Tibbenwerkt.nl is business coach voor zelfstandig ondernemende professionals die tegen de grenzen van hun tijd, energie en geld aanlopen. Volg Hennie ook op Twitter.