STRAATSBURG - De problemen van Cyprus zullen snel aangepakt moeten worden. 

Dat zei Europees commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) maandag in Straatsburg in een commissievergadering van het Europees Parlement.

Rehn noemde ook Spanje expliciet.

''Spanje en Cyprus moeten zeer serieuze onevenwichtigheden het hoofd bieden, niet in de laatste plaats in de financiële sector, die met de grootste mate van urgentie aangepakt moeten worden'', aldus Rehn.

Lening

De eurocommissaris kwam ook terug op het besluit van afgelopen weekeinde door de ministers van Financiën van de eurolanden om Spanje een lening tot 100 miljard euro te verstrekken om zijn bankensector te versterken.

Rehn zei dat omdat het geld specifiek bedoeld is voor een bepaalde sector er geen andere voorwaarden gesteld zullen worden. Voorwaarden aan de lening zullen gericht zijn op de financiële sector.

Rehn repte niet over een mogelijke steunaanvraag van Cyprus. De Cypriotische minister van Financiën zei maandag dat de noodzaak voor steun meer urgent is geworden. Het zou kunnen gaan om een bedrag van 1,8 miljard euro. Officieel is er nog geen steunaanvraag van Cyprus.