MADRID - Kredietbeoordelaar Fitch heeft de waardering van de twee grootste banken van Spanje, Santander en BBVA met twee stappen verlaagd. 

De maatregel volgt op de afwaardering van de Spaanse overheidsschulden vorige week.

Fitch beroept zich op dezelfde zorgen als die over de Spaanse staatsschuld, met name de verwachting dat Spanje nog dit en volgend jaar in een recessie blijft. De kredietbeoordelaar verlaagde vorige week de waardering voor de Spaanse schulden met drie stappen tot BBB.

Santander staat bij Fitch nu aangeschreven met een BBB+, tegen een eerder gehanteerde A. BBVA trof hetzelfde lot.

Standard & Poor's

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's zal de kredietbeoordeling van de Spaanse staatsschuld niet veranderden nu de Spaanse bankensector noodsteun heeft gekregen, meldt de kredietbeoordelaar.

De hoogte van de hulp correspondeert aan de verwachtingen die S&P eerder uitsprak. S&P zei vorige week te verwachten dat de banken 80 tot 120 miljard euro nodig zouden hebben. Spanje krijgt van de EU 100 miljard euro, zo werd afgelopen weekeinde bekend.

S&P hanteert sinds april een waardering van BBB+ voor de langetermijnschuld van Spanje. In april werd de waardering nog met twee stappen verlaagd.

ESM

S&P waarschuwde maandag wel dat als de EU-hulp voor de Spaanse banken afkomstig zou zijn uit het permanente noodfonds ESM, dit een risico met zich meebrengt voor de houders van Spaanse staatsobligaties.

De leningen van ESM hebben namelijk voorrang boven andere leningen, de zogenoemde senioriteit. Daardoor zouden beleggers huiverig worden voor het kopen van Spaans staatspapier. Dat zou niet het geval zijn als de EU-hulp uit het tijdelijke EFSF komt, die deze 'senioriteit' niet heeft.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Vijf vragen over het noodfonds