AMSTERDAM - De Amsterdamse haven moet volgend jaar een zelfstandig bedrijf worden. Dat zegt wethouder Freek Ossel (haven, PvdA). Hij heeft maandag een uitgewerkt voorstel voor de verzelfstandiging van de haven naar de gemeenteraad gestuurd.

Ossel maakte de plannen voor de verzelfstandiging in maart vorig jaar bekend. Eigenlijk was de bedoeling dat de haven al begin dit jaar op eigen benen kwam te staan. Dat lukte echter niet, omdat de gemeenteraad eerst nog antwoord wilde hebben op enkele vragen. Die heeft Ossel maandag gegeven.

De haven is nu nog een gemeentelijk bedrijf, maar moet een overheids-nv worden. Het is dan een zelfstandig bedrijf, waarvan de aandelen in handen van de overheid zijn.

Amsterdam blijft in eerste instantie de enige eigenaar, maar het is denkbaar dat de hoofdstad later aandelen verkoopt aan gemeenten uit de regio, de provincie, het Rijk of andere havenbedrijven.

Volgens Amsterdam kan een verzelfstandigde haven de internationale concurrentie beter aan en is het beter mogelijk om samen te werken met andere partijen.