AMSTERDAM - FNV-voorzitter Agnes Jongerius treedt per 23 juni af. Zij stelt zich ook niet herkiesbaar bij de vakcentrale.

Dat heeft de FNV maandag bekendgemaakt. De FNV-bonden hopen 23 juni een congres te houden voor de oprichting van de De Nieuwe Vakbeweging (DNV), waaraan nu nog wordt gewerkt om de interne crisis binnen de vakbeweging te bezweren.

Tot de oprichting van de nieuwe vakbeweging is besloten, nadat de FNV door interne onenigheid over het pensioenakkoord in een crisis was geraakt.

Jongerius en een meerderheid van de vakbeweging stemde in met het akkoord met werkgevers en het kabinet over een hogere pensioenleeftijd. Dit tegen de wil van de twee grootste aangesloten bonden: Bondgenoten en Abvakabo.

De hoofdrolspelers in het conflict, Jongerius en Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk, zeiden toen direct al dat ze niet beschikbaar zouden zijn als voorzitter van DNV.

Verder treedt ook vicevoorzitter Peter Gortzak af. Hij geldt volgens de vakcentrale met Jongerius ''als een van de architecten van het pensioenakkoord".

Jongerius (1960) startte haar carrière als bestuurder bij de Vervoersbond FNV in 1987. In 2005 werd ze als eerste vrouw voorzitter van vakcentrale FNV, een federatie van vakbonden.

Gortzak (1958) begon zijn vakbondscarrière in 1983 als beleidsadviseur bij de ACOP, een samenwerkingsverband van onder meer Abvakabo FNV, NPB en de onderwijsbond Aob.