AMSTERDAM – Kredietbeoordelaar S&P verwacht dat de Amerikaanse politieke partijen overeenstemming gaan bereiken over maatregelen die de Amerikaanse economie niet gaan schaden.

S&P denkt dan aan een combinatie van belastingverhogingen en bezuinigingen, die funest zouden zijn voor het economische groei.

“We verwachten dat de Republikeinen en de Democraten, gegeven een werkloosheidsniveau van 8 procent en risico’s voor het economische herstel, fiscale aanpassingen zullen vermijden", aldus S&P.

Eerder gemaakte maatregelen doen juist het tegenovergestelde. Belastingverlagingen die in het termijn van George Bush werden ingevoerd lopen dit jaar af en op 1 januari 2013 worden de overheidsuitgaven gekort.

AA-rating

De kredietbeoordelaar bevestigde vrijdag nog eens de AA-rating van de VS, maar waarschuwde wel dat de vooruitzichten negatief blijven. Dit betekent dat de VS binnenkort hervormingen moeten doorvoeren om nog eens de kredietverlaging te voorkomen.

Vorig jaar verloren de VS al de AAA-rating toen het Amerikaanse congres in een verhitte discussue was over de schuldenlimiet.