AMSTERDAM - Ondernemers in Rotterdam hebben de handen ineengeslagen om actie te ondernemen tegen de terugkerende stroomstoringen in de regio.

Gekeken wordt of de opgelopen schade te verhalen valt op netbeheerder Stedin. Ook sturen de ondernemers aan op juridische stappen van de gemeente tegen de energienetbeheerder, meldt een woordvoerder van de groep vrijdag.

Donderdagavond viel de stroom uit in Spaanse Polder, een belangrijk industriegebied bij Rotterdam. "Daar waren bijna honderd bedrijven de dupe van, omdat zo'n uitval zorgt voor enorme schadeposten", meldt de woordvoerder. Volgens hem loopt de schade van de herhaaldelijke stroomstoringen in de miljoenen.

Kordaat

De ondernemers roepen wethouder van buitenruimte Alexandra van Huffelen (D66) op kordaat op te treden. "Het is nu tijd dat de wethouder met alle juridische middelen doorpakt en Stedin dwingt om dit probleem voor eeuwig uit de weg te helpen", aldus de zegsman.

In een reactie laat een woordvoerder van Stedin weten het 'heel vervelend' te vinden dat klanten problemen ondervinden van stroomstoringen. " We zijn inmiddels in gesprek met een aantal ondernemers en proberen er alles aan te doen storingen zo snel mogelijk op te lossen." Over het vergoeden van schade wil de woordvoerder geen uitspraken doen.

Toezicht

De storing van donderdag was de tweede in twee weken tijd. Sinds januari gaat het volgens Stedin om zo'n twaalf grote storingen in de regio. De gemeente Rotterdam maakte eind mei bekend dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) scherper toezicht gaat houden op de energienetbeheerder.