DEN HAAG - De Nederlandse industrie heeft in april 1 procent meer omzet behaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, dankzij een groei van bijna 3 procent op de buitenlandse markt.

Op de binnenlandse markt daalde de omzet met bijna 2 procent, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

De omzet steeg vooral doordat fabrikanten in april bijna 3 procent meer voor hun producten rekenden dan een jaar eerder. Ondertussen had de industrie te maken met een minder gunstige samenstelling van de werk- en feestdagen dan in april 2011.

Grote afname

Opvallend is dat de omzet in de voedings- en genotmiddelenindustrie 'duidelijk' omlaag ging in april. De productie in deze - voor Nederland relatief grote sector - daalde ruim 8 procent. Dat is een ''uitzonderlijke grote afname voor deze branche'', concludeert het CBS.

De onderzoekers verklaren dit doordat de consumptie in heel Europa met 2 procent omlaag ging in april. Consumenten bezuinigden over heel de linie op producten als tabak, koffie, dranken, olie en zuivel.

Hogere prijzen

In de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie ging de omzet wel omhoog, met ruim 8 procent. Dat kwam vooral door hogere prijzen.

De gemiddelde productie van de industrie in zijn geheel lag in april op vrijwel hetzelfde niveau als een jaar eerder. In maart lag de productie nog bijna 2 procent hoger.