AMSTERDAM – De omzet in de uitzendsector is in het eerste kwartaal met bijna 2 procent gedaald. De afname zou zonder prijsstijgingen echter nog veel scherper zijn geweest.

Dat stellen economen van ABN Amro vrijdag in een sectorrapport.

Sinds de tweede helft van vorig jaar zijn maandelijks prijsstijgingen doorgevoerd tussen de 0,8 en 2 procent. Die zijn nog wel onder de inflatie.

Wel zijn er verschillen tussen de belangrijkste sectoren, stellen de economen. Zo zijn de prijzen voor de industrie tussen 2010 en nu niet gedaald, terwijl zich in de medische en technische sector de grootste prijsdalingen hebben voorgedaan.

Optimisme

Ondernemers die actief zijn in de uitzendsector zijn overwegend optimistisch gestemd over de omzetontwikkeling van de voorbije drie maanden. Ook wat betreft de vooruitzichten voor de komende drie maanden zijn de ondernemers positief.

De ABN-economen vinden het echter “te vroeg om op basis van dat optimisme over een beginnend economisch herstel te praten”.

ABN Amro gaat voor het jaar 2012 uit van een omzetdaling in de uitzendbranche van 3 procent. Vanaf de tweede helft van dit jaar voorzien de economen ‘enige verbetering’, die zich volgend jaar doorzet. Voor het jaar 2013 voorzien zij een omzetgroei van 3,5 procent.

Bedreiging

De ondernemers in de uitzendbranche tonen zich wel pessimistisch over de toekomstige ontwikkeling van vacatures binnen bedrijven.

“Ook het aantal zelfstandigen zal de komende jaren verder groeien en daarmee een bedreiging voor de branche vormen”, aldus het rapport.