AMSTERDAM - De internationale bankenorganisatie IIF, waarbij 450 banken zijn aangesloten, stelt een pauze voor bij de hervorming van de Europese bankregels. IIF-voorzitter Douglas Flint zei dat donderdag bij een IIF-bijeenkomst in Kopenhagen.

Volgens Flint leiden de strengere bankenregels, waaronder een verhoging van het minimaal aan te houden eigen vermogen ten opzichte van het uitgeleende vermogen, in veel landen ertoe dat minder bankleningen worden verstrekt. "Dat is duidelijke geen welkome ontwikkeling in een tijd dat juist groei nodig is", aldus Flint.

De IIF-voorzitter stipt aan dat banken het al moeilijker hebben om kapitaal op te halen dan voorheen, doordat de winstcijfers dalen en de aandelenkoersen van de banken hard zijn gedaald. "Dit lijkt een opportuun moment om ons af te vragen of er niet een pauze moet komen in de stroom aan nieuwe bankregels", vindt Flint daarom.

Balkanisering

Flint vindt het verder zorgelijk dat banken in een steeds sneller tempo geld uit het buitenland terughalen. Ook ziet hij het wantrouwen tussen internationaal opererende banken hand over hand toenemen. "Dat leidt tot fragmentatie en balkanisering van het internationale financiële systeem."