AMSTERDAM - BMW lijkt hard te werken aan de komst van een handgeschakelde zevenbak. Dit valt te herleiden aan patentschetsen die op internet zijn beland.

Na Porsche zou BMW het tweede automerk zijn dat komt met een handgeschakelde versnellingsbak met maar liefst zeven versnellingen.

Porsche heeft een dergelijke transmissie natuurlijk al beschikbaar voor de nieuwe 911. Nu blijkt dat BMW patent heeft aangevraagd op twee verschillende versies van een handgeschakelde zevenbak, zo meldt autoblog.com.

Om te voorkomen dat bestuurders een verkeerde versnelling inschakelen in een bak waarbij de gangen relatief dicht bij elkaar liggen, past BMW een elektromagnetische vloeistof toe.

Viscositeit

De viscositeit (ofwel de dikte en smeringscapaciteiten) van die vloeistof kan worden aangepast en dat zorgt er weer voor dat bepaalde versnellingen niet te selecteren zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld de eerste drie versnellingen 'geblokkeerd' worden wanneer je in de zesde en zevende versnelling zit.

Opmerkelijk is de plaatsing van de zevende versnelling in de bakken van BMW. Waar Porsche de zevende gang 'gewoon' in een gebruikelijk H-patroon heeft opgenomen, zit de 'zeven' bij de BMW-transmissies rechts van de neutraalstand, op het oog tussen de 5 en 6 in.

Of en wanneer de bak daadwerkelijk beschikbaar komt wist de Nederlandse importeur op dit moment nog niet te vertellen.