AMSTERDAM - Als het huidige PostNL niet geprivatiseerd was, zou het bedrijf nu een 'enorme bleeder op de rijksbegroting' zijn geweest.

Dat zei oud-minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) donderdag voor de parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer over het privatiserings- en verzelfstandigingsbeleid.

Volgens Zalm was telecombedrijf PTT als staatsbedrijf nu allang uit de markt geconcurreerd. Hij vindt niet dat de privatisering is mislukt, 'de post wordt nog steeds bezorgd'. De problemen die zich nu voordoen in de postsector, hadden zich ook voorgedaan zonder de privatisering, zei de oud-minister. "Mensen waren nog steeds gaan e-mailen of sms'en als het postbedrijf overheidsbezit was gebleven."

Concurrentie

Als liberaal ondersteunde Zalm privatiseringen en verzelfstandigingen door te zeggen dat 'waar concurrentie plaats kan vinden een overheid niet sterk in dienstverlening hoeft te zitten'. Toch was de VVD'er niet positief over alle privatiseringen van overheidsdiensten de afgelopen jaren.

Over de privatisering van het vroegere IJkwezen, het huidige Nederlands Meetinstituut, zei hij dat de motieven misschien te gedreven waren door het terugdringen van overheidspersoneel.

Schiphol

Wat betreft Schiphol was het volgens Zalm een goede zet geweest als de overheid een gedeelte van de aandelen had verkocht aan andere partijen. "Externe aandeelhouders waren tot kritischere bevraging van de raad van bestuur gekomen dan de huidige ambtelijke vertegenwoordiging uit Den Haag." De luchthaven is nu volledig in handen van de rijksoverheid en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.