AMSTERDAM – China wil een nieuwe wet invoeren, waardoor anonimiteit op het internet wordt beperkt en meer controle op bedrijven achter microblogs wordt uitgeoefend.

Dat schrijft persbureau Reuters.

In de wet wordt de definitie van 'informatieleveranciers' op het internet uitgebreid. Daardoor vallen ook fora, blogs en microblogs onder deze term. Websites moeten er na invoering van de wet voor zorgen dat mensen zich met hun ware identiteit aanmelden. Op deze manier kan de Chinese overheid doelgericht mensen aanpakken.

De afgelopen maanden heeft China zijn internetregels verder aangescherpt, vanwege de verkiezingstijd. Zoektermen die met het 'pijnlijke' verleden van China te maken hebben werden bijvoorbeeld gecensureerd. Deze week kregen Chinezen een zwart computerscherm als ze op internet specifieke informatie zochten over het protest op het Plein van de Hemelse Vrede (4 juni 1989) .

De aanpak van de Chinese overheid heeft ook effect op grote internetbedrijven als Google. Eerder kondigde de zoekgigant al aan dat het zich zou aanpassen aan de gebruikers in China vanwege problemen met censuur.

De nieuwe wet staat tot 6 juli 'open' voor discussie.