Aan iets nieuws beginnen geeft altijd een kick en de adrenalinestoot laat sommige mensen als een komeet starten. Met veel enthousiasme aan een nieuwe functie beginnen, je bedrijf starten of samen met je nieuwe compagnon aan het roer om van twee afzonderlijke bedrijven een sterke grote onderneming te maken.

Door Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger

Tot zover is het allemaal nog prima, maar ergens voor gaan is niet 24 uur per dag 7 dagen in de week hier mee bezig zijn. Althans niet als het om de lange duur gaat.

Toch ben ik laatst iemand tegengekomen die zo bezig is en in de overtuiging dat hij dit tot in lengte van dagen vol gaat én wil houden, met maar één reden … het geeft zo’n lekker gevoel en dat wil hij vasthouden, want het is goed voor het bedrijf.

Ik wil natuurlijk de man zijn enthousiasme niet ontnemen, maar geen mens houdt dit jaar in jaar uit vol en dit nog los van het feit of je het überhaupt vol weet te houden en je achterban er vrolijk van wordt. Voor je het weet ben je die man die op zondag aan tafel het mes in het vlees zet. Echter, ik heb besloten deze man wat subtieler te benaderen en ga eerst zijn verhaal aanhoren.

Energie

Hij start met zijn relaas over energie, hij krijgt zoveel energie van de boost die zijn ingesukkelde bedrijf heeft gehad, dat hij zonder pardon dagen achtereen door kan gaan. Op zich is het enthousiasme lovenswaardig en je kunt op zo’n moment inderdaad veel meer werk verzetten. Toch kleeft er ook een nadeel aan, een niet opzij te schuiven nadeel, namelijk het feit dat je uitgeblust raakt, lichamelijk en/of geestelijk.

Je lichaam kan deze “hi speed-stand” niet tot in lengte van dagen volhouden en ik probeer hem de vergelijking met een topsporter voor te houden. Je kunt je wel met je hele ziel en zaligheid in je droom storten, maar er moet wel een eindpunt zijn. Niet een eindpunt voor je bedrijf of je nieuwe functie, maar wel een voor wat betreft de energie die er nu ingestopt wordt.

Zwemmer

Ik neem de lange afstand zwemmer Maarten van der Weijden als voorbeeld. Hij heeft kanker overwonnen en heeft zich enig moment tot doel gesteld dat hij Olympisch kampioen wilde worden. Daar is alles voor opzij gezet en inderdaad 7 x 24 was in zijn aanloop naar de Olympische Spelen heel normaal.

Maar de man heeft zijn sportprestatie gehaald en nog los van de vraag of hij opnieuw die motivatie op zou kunnen brengen, zou zijn lichaam het misschien nog zo’n periode volhouden, maar dan is het toch echt op.

Ruimte

Ik stel de ondernemer voor om ergens naar toe te werken en als dit er staat, op de normale versnelling verder te gaan totdat er mogelijk weer een nieuwe uitdaging komt. Zo krijgt het lichaam en geest de ruimte om op adem te komen, is er een mogelijkheid om privé weer samen dingen te doen (de balans te hervinden tussen werk en privé) en komt er in je hoofd ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën. Deze ideeën kunnen vervolgens weer tot nieuwe doelen leiden.

In eerste instantie twijfel ik of het aankomt, maar hij is een herkauwer en inderdaad, na enkele dagen belt hij me op met de melding dat hij er over nagedacht heeft en of ik hem wil begeleiden om het proces vorm te geven én hem alert te houden als hij weer door dreigt te slaan. Hij kent zichzelf goed! Het is nog lang niet zijn tweede natuur, maar hij wil en daarmee heeft hij een eerste essentiële stap gezet.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn de oprichters van Stichting Legatio. Zij ondersteunen ondernemers met de bedrijfsvoering van hun onderneming en/of hun persoonlijke ontwikkeling en worden hierbij ondersteund door een professioneel team. Legatio is ook te vinden op Twitter.