AMSTERDAM - “Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet. Als het werk maar bij jou past en je het leuk vindt. Dan kan alles een droombaan zijn.” Joost Veldman heeft het afgelopen jaar 175 droombanen gehad. Zijn project eindigde met het boek ‘Doe je droombaan!’ dat woensdag verschijnt.

“Een droombaan voldoet aan vijf P’s. Passie en Passend werk zijn belangrijk om Plezier in je werk te hebben. Daarnaast halen mensen met een droombaan Persoonlijke of maatschappelijk voldoening uit hun werk. De vijfde P is Poen, want anders is het geen droombaan maar een hobby”, aldus Veldman.

Het boek is een afsluiting van een periode waarin Veldman drie à vier dagen per week iemand volgde die zijn of haar droombaan doet. Veldman zelf was niet op zoek naar een nieuwe droombaan. “Het is niet zo dat ik nu het licht heb gezien en roep: Ik word vuilnisman!”

Droomproject

De bedoeling van het project was geld in te zamelen om jongeren in Oeganda een opleiding te laten volgen. “Maar”, erkent Veldman, “het was wel een droomproject”. “Hoe gaaf is het dat je zoveel verschillende banen kan proberen?”

Veldman liep mee met een dolfijnentrainer, maar ook met een elektricien. “Meelopen met mensen met hun droombaan is altijd leuk, omdat ze zo gepassioneerd zijn. Zo verwacht je niet dat een uitvaartbegeleider haar droombaan heeft, maar als je ziet wat zij kan betekenen voor mensen dan is het eigenlijk heel mooi werk.”

Droombaan

Met het boek hoopt Veldman mensen te inspireren ook hun droombaan te vinden. “Als je het gevoel hebt dat je bijdraagt aan blije klanten of een betere wereld, geeft dat veel meer voldoening dan alleen het geld dat je ervoor krijgt.”

“Met een droombaan ben je met je hoofd in de wolken, maar met je voeten op de grond. Je moet stappen zetten om je wensen te bereiken, anders blijft het bij dromen.”

Veldman adviseert een dagje mee te lopen met iemand die jouw droombaan doet. “Je hoeft niet meteen het roer om te gooien. Je kunt parttime gaan werken om een opleiding te volgen. Of in plaats van tv te kijken in de avonduren gebruik je de tijd om je ergens in te bekwamen.”

Doe je droombaan! verschijnt bij Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Kijk hier voor meer zakenboeken