FRANKFURT - De economische groei in de eurozone kampt met toenemende risico's. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, woensdag in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit van de ECB.

''De economische groei in de eurozone blijft zwak. Verhoogde onzekerheid drukt het vertrouwen en er is sprake van steeds meer neerwaartse risico's voor de economische vooruitzichten'', zei hij.

De ECB handhaafde zijn economische prognose voor de eurozone in 2012. De economische ontwikkeling komt daarbij uit tussen een krimp van 0,5 procent en een groei van 0,3 procent.

Voor 2013 verlaagden de ECB-economen hun prognose licht, van 0 à 2,2 procent tot 0 à 2 procent groei. De voorspelling voor de inflatie in 2012 werd verder verscherpt van tussen 2,1 en 2,7 procent tot tussen 2,3 en 2,5 procent.

Nieuwe maatregelen

Draghi kondigde geen nieuwe maatregelen aan om de economie en de bankensector in de eurozone te ondersteunen. Hij gaf wel aan dat banken in ieder geval tot het eind van dit jaar gebruik kunnen maken van goedkope leningen van de centrale bank met een looptijd van 3 maanden. De banken kunnen daarnaast ''zo lang als nodig is'' rekenen op ongelimiteerde liquide middelen met een looptijd van 1 maand, aldus Draghi.

Financiële markten hoopten van tevoren wel op hints van Draghi dat de ECB later in het jaar opnieuw zou ingrijpen om de euro te steunen.

Monetair beleid

''Ik denk niet dat het goed zou zijn als monetair beleid het gebrek aan actie van andere instellingen opvangt'', zei hij, verwijzend naar het lange politieke besluitvormingsproces rond de Europese schuldencrisis. De centralebankpresident zei een langetermijnvisie over de economische en monetaire unie aan te moedigen.

De ECB handhaafde het belangrijkste rentetarief op 1 procent. Volgens Draghi waren er ''een paar, maar niet veel'' ECB-leden voor een verlaging van de rente deze maand. De afgelopen maanden was het besluit om de rente gelijk te houden steeds unaniem genomen. De laatste renteverlaging vond in december plaats.

Mogelijk wil de ECB wachten met een renteverlaging tot na de verkiezingen in Griekenland op 17 juni. Door de rente te verlagen, kan de ECB op korte termijn de economie een positieve impuls geven omdat de investeringsbereidheid toeneemt.