AMSTERDAM – Klanten van grootbanken bleken bij de onlangs genoteerde MKB-obligatie van CE Credit Management geen mogelijkheid te hebben om in te schrijven op de emissie.

Peter Jurgens, hoofd van effectenhandel van Keijser Capital, beaamt de problemen tegenover NUzakelijk.nl. “Klanten van de banken kwamen naar ons toe met de mededeling dat ze niet konden inschrijven.”

ING, een van de grootbanken, verklaart dat het besloten heeft om de obligaties niet aan te bieden voor de zelfbeleggers door de grootte van de emissie.“Gezien de omvang (10 miljoen) was onze verwachting dat de verhandelbaarheid en de vraag in deze eerste fase nog laag zou zijn”, zo vertelt een woordvoerder.

In de praktijk blijkt de handel ook minimaal te zijn. “Als die vraag er wel is, overwegen wij opname in het assortiment voor zelfbeleggers op internet.” Klanten die gebruikmaken van private banking of adviesbeleggen hadden wel toegang.

Tussenvorm

Keijser Capital heeft nu een tussenvorm bedacht. Klanten mogen tot het einde van de maand de obligaties kopen en Keijser vergoedt dan het verschil met de inschrijfprijs en de transactiekosten.

Voor toekomstige noteringen wordt een oplossing bedacht. “Het zou kunnen dat dit problemen gaat veroorzaken in de toekomst. We zijn naarstig op zoek naar een oplossing”, aldus Jurgens. Hij benadrukt dat er met nieuwe dingen altijd hobbels op de weg zijn. “Waarschijnlijk werden de banken overvallen door de inschrijving.”

Toch levert de commotie ook iets positief op. “Door alle aandacht komen er ook steeds meer aanvragen vanuit het MKB.”